Home

Asielchaos in Europa mag geen mensenlevens kosten

Voor Groen zijn de reddingsmissies van de Louise-Marie een voorbeeld van hoe het Belgisch leger internationaal het verschil kan maken. In enkele maanden tijd redde de Louise-Marie honderden mensenlevens en vatte men 100 mensensmokkelaars. 

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) vindt de reddingsmissies van de Louise-Marie echter contraproductief. Kamerlid Wouter De Vriendt roept staatssecretaris Francken op het hoofd koel te houden. “De Belgische militairen kunnen trots zijn op hun humanitaire reddingsacties, en verdienen onze lof. Deze reddingsmissies afbouwen is vanuit humanitair perspectief onverdedigbaar. Het kan niet dat mensen verdrinken omdat Europa haar asielprocedure niet op orde heeft”, stelt De Vriendt. Hij vraagt premier Michel (MR) om een duidelijk signaal van de regering over de reddingsmissies.

De Louise-Marie neemt voor België deel aan operatie Sophia, een Europese reddingsmissie in de Middellandse Zee. Ook andere lidstaten doen hun deel. “Die Europese solidariteit is belangrijk. Als elk land wegkijkt, zoals Francken nu voorstelt, en zich terugtrekt, dan sterven die mensen op de Middellandse Zee”, stelt De Vriendt. “Francken is de kille boekhouder die met zijn rekenmachine in de hand optelt hoeveel vluchtelingen hij buiten Europa kan houden. Maar vluchtelingen die naar Europa proberen te komen, zullen er altijd zijn. Europa en Noord-Afrika zullen dit samen moeten oplossen. Vluchtelingen terugsturen naar Libië, zoals Francken voorstelt, is nu simpelweg onmogelijk, gezien de toestand in dat land.”

Voor Groen ligt de oplossing niet in het afbouwen van de reddingsmissies, maar in een duidelijke asielprocedure, Europese solidariteit, en een betere samenwerking met Noord-Afrikaanse landen. “Wat moet gebeuren, is dat iedereen die asiel aanvraagt in Italië of Griekenland vlug duidelijkheid krijgt. Wie geen recht heeft op asiel, moet terug. Verder moeten we de vluchtelingen spreiden in Europa. Het aantal vluchtelingen dat in België op twee jaar tijd erkend werd, bedraagt 0,25% van onze bevolking. Het is dus onzin om te beweren dat we 'overspoeld' worden”, besluit De Vriendt.

(Dit persbericht werd verstuurd op 17 juli 2017)

artikel gepubliceerd op 17/07/2017 in Internationaal

Meer artikels in de rubriek Internationaal

15/06/2018
Ongezien amateurisme Vandeput leidt tot opblazen vervangingsprocedure

14/06/2018
De jihad rukt op in Mali en de overheid is het probleem. Wat kan BelgiŽ doen?

26/04/2018
Groen vraagt blijvende aandacht voor de situatie van Djalali

19/04/2018
Export naar SyriŽ: Deze regering sluit zijn ogen voor handel met schurkenstaten

12/09/2017
Vijf stappen uit de chaos van het Maximiliaanpark

12/07/2017
Opinie: Dossier vervanging F-16's vertoont stilaan erg vreemde kronkels

12/07/2017
Meerderheid houdt vast aan achterkamerpolitiek bij legeraankopen (persbericht)

07/07/2017
ďMinister lekt 'geheime' legerinfoĒ

21/06/2017
Groen eist grote kuis bij militaire spionagedienst

13/06/2017
FinanciŽle waakhond vreest magere 'opbrengsten' opvolger F-16

overzicht nieuws - naar de homepagina

 Wouter De Vriendt over Mawda - Terzake 24/05/2018

webdesign PixelShape