Home

Van vader tot vader: open brief aan Theo Francken

Geachte staatssecretaris, beste Theo,

Uw motto in het asielbeleid is: "hard voor de misbruiken, zacht voor de kwetsbaren". Met deze brief nodig ik u uit om het tweede deel waar te maken. Volgens een nieuw onderzoeksrapport van de Europese Rekenkamer zitten 23.000 kinderen zonder ouders in miserabele vluchtelingenkampen in Griekenland en Italië. 23.000 kinderen zonder uitweg, zonder voedsel, zonder medicijnen, zonder dekens om hen warm te houden tijdens de nacht. En zonder veiligheid: het rapport spreekt van misbruiken en kinderverkrachtingen die onbestraft blijven.

Deze 23.000 kinderen, beste staatssecretaris, moeten maandenlang zien te overleven in wat paus Franciscus een "concentratiekamp" heeft genoemd. Zij worden aan hun lot overgelaten, zijn gedesoriënteerd, kunnen geen kant uit, en zijn zo overgeleverd aan fysieke ontbering en permanente angst.

Net als ik bent u een papa. U beseft dat onze kinderen van geluk mogen spreken, omdat zij geboren zijn in een rijk westers land. We weten, vaagweg, dat veel kinderen dat geluk niet hebben en elke dag door diepe ellende gaan. Maar nu ligt een gedetailleerd rapport onder onze neus, dat de taferelen beschrijft die zich in onze Europese Unie afspelen. We weten ook wáár, we kennen de exacte locatie.

En nu? We kunnen geschokt zijn. We kunnen Griekenland en Italië met de vinger wijzen. We kunnen ook de Europese instanties verwijten onvoldoende hulp te bieden. Meer nog. Ikzelf kan ú verwijten op de rem te staan bij het opnemen van een deel van deze vluchtelingen om Italië en Griekenland zo te ontlasten. Conform de Europese afspraken moet België 2.415 asielzoekers uit Griekenland en 1.397 asielzoekers uit Italië opnemen. In het ganse jaar 2016 namen we amper 200 vluchtelingen

op. En volgens de meest recente cijfers van 25 april hebben we nog maar 15 procent gedaan van wat we zouden moeten doen. Dat is om bij te huilen.

Trage administratie

Uw excuus dat dit te wijten is aan de trage Griekse administratie is twijfelachtig, vermits veel andere EU-lidstaten wél beter doen (Frankrijk, Portugal, Nederland, Finland, enzovoort).

Maar ik wil nu vooruitkijken. Ik denk dat we vooral snel moeten handelen, in het belang van deze kinderen. Dit is een oproep om ons niet te laten tegenhouden door welke administratieve mallemolen ook.

Ik wil u vragen om enkele vliegtuigen te charteren en 1.000 van de 23.000 kinderen te gaan ophalen. Deze week nog. Dat kunnen kinderen uit Syrië, Irak of Afghanistan zijn, met een hoge erkenningsgraad. Of anderen. Ik wil u vragen om hulporganisaties mee te nemen, en ondertussen opvangplaatsen in België vrij te maken.

U zal wellicht iedereen in snelheid nemen. Men zal niet weten hoe te reageren. Want men is gewoon aan Europese lethargie en stilstand, niet aan een regeringslid dat op het gaspedaal duwt. Geef België,of Vlaanderen als u per se wil, opnieuw de rol van voortrekker. Toon andere landen hoe het moet. Want de kans is groot dat u niet alleen redding zal bieden aan 1.000 kinderen, maar dat u uw Europese collega's wakker schudt. Zodat finaal alle 23.000 kinderen een veilige plek krijgen.

Hard voor de misbruiken, zacht voor de kwetsbaren. Het is hét moment om uw politieke slogan in de praktijk om te zetten. Mijn steun, en die van duizenden andere vaders, hebt u.

Wouter De Vriendt

(Dit opiniestuk verscheen op 27 april 2017 in De Morgen

artikel gepubliceerd op 27/04/2017 in Internationaal

Meer artikels in de rubriek

01/01/1970

overzicht nieuws - naar de homepagina

 Wouter De Vriendt over Mawda - Terzake 24/05/2018

webdesign PixelShape