Home

Breekt regering-Michel belofte op kap van kwetsbare gepensioneerden?

Volgens een studie van het ABVV bereidt de regering een verregaande hervorming van de gelijkstellingen voor het pensioen voor. Bedoeling zou zijn om de ziekte en werkloosheid van wie geen 45 gewerkte jaren achter de rug heeft, veel minder mee te tellen voor het pensioen. Bijna 1 op 5 gepensioneerden zou hierdoor getroffen worden. “Als dit klopt, is dit een gebroken belofte. Na werklozen worden dan ook zieken geviseerd. De pensioenhervorming van de regering mist elk evenwicht en is een brutale aanslag op de financiële zekerheid van mensen”, zegt Kamerlid Wouter De Vriendt (Groen).
 
Groen wijst op de flagrante tegenstelling met het regeerakkoord, dat stelt dat ‘de regering er zo op zal toezien dat periodes van ziekte, invaliditeit, arbeidsongeschiktheid, arbeidsongeval, beroepsziekte en moederschapsrust volledig en aan het laatste verdiende loon gelijkgesteld worden.’ Wouter De Vriendt: “De regering-Michel dreigt een frontale aanval in te zetten op de pensioenen van mensen met kwetsbare loopbanen, die ziek en werkloos zijn geweest. Intussen blijft een bijdrage van de grootste vermogens uit. Als een partij als CD&V dit allemaal blijft slikken, is dat schrijnend”, stelt De Vriendt.
 
In het verleden werd al beslist om de gelijkstelling van de tweede periode werkloosheid (na 1 jaar) niet meer te berekenen op basis van het laatste loon, maar op basis van het minimumjaarrecht. “Waar zal dit stoppen? De emmer loopt stilaan over. De regering lijkt zich niets aan te trekken van mensen die het moeilijk hebben. Het is tijd voor een ander beleid, een beleid dat bereid is te hervormen zónder de bescherming van de pensioenen op te blazen”, besluit De Vriendt.

artikel gepubliceerd op 30/03/2017 in Varia

Meer artikels in de rubriek Varia

30/06/2016
Minister Vandeput leeft boven zijn stand met zijn fantoomplan

27/05/2015
Onenigheid burgemeesterswissel: Groen vraagt extra bijeenkomst gemeenteraad

10/03/2015
Beste Marc Coucke, verknal de laatste stukjes kust niet met een tweede Atlantik Wall

15/09/2014
Elke Van den Brandt kandidaat-voorzitter met Wouter De Vriendt als ondervoorzitter

26/05/2014
Groen boekt zetelwinst in alle parlementen

20/05/2014
Groen West-Vlaanderen zet kiezer centraal met slotcampagne ‘Aan u het woord’.

12/05/2014
Groen zorgt voor meer jobs door modernisering en verduurzaming economie èn rechtvaardige belastingen

25/04/2014
Groen maakt werk van versterking West-Vlaamse open ruimte

11/04/2014
Groen trapt in Oostende West-Vlaamse campagne af met nationale energietour

31/03/2014
Vijf Groene werven voor een impuls in West-Vlaanderen

overzicht nieuws - naar de homepagina

 Wouter De Vriendt over Mawda - Terzake 24/05/2018

webdesign PixelShape