Home

Terminator moet fictie blijven

De Kamer bespreekt een resolutie om een verbod te eisen op killer robots, volledig autonome wapens, die zelfstandig ingezet worden en beslissingen kunnen nemen over leven of dood.

Niet dat er al dergelijke wapensystemen bestaan die het scenario van Robocop of The Terminator doen verbleken, maar de nodige technologie bestaat al wel, en er wordt geëxperimenteerd met systemen die in de foute richting gaan, ook al zien ze er niet uit als Arnold Schwarzenegger.

Het Amerikaanse C-RAM raketafweersysteem beslist volledig zelf of het in actie komt of niet. Er bestaan prototypes van drones die volledig autonoom kunnen opstijgen, landen en onderweg navigeren. En de Hanwha Techwin SGR-A1 robot, opgesteld tussen Noord- en Zuid-Korea vereist voorlopig nog een menselijk interventie om te vuren, maar heeft ook een automatische stand.

Eind 2016 beslisten de landen die zijn aangesloten bij de Conventie over Conventionele Wapens om zich dit jaar te buigen over een wereldwijd verbod. En nu hebben ook Groen en Ecolo in het parlement een resolutie ingediend die een verbod eist. De resolutie wordt vandaag besproken in de kamercommissie Defensie.

‘Een machine beslist op basis van algoritmes, zonder empathie of menselijkheid’, zegt Kamerlid Wouter De Vriendt (Groen). ‘We mogen de beslissing over leven en dood nooit overlaten aan een robot. Dat is meer dan één brug te ver.’

Er zijn precedenten van een preventief verbod. Verblindende laserwapens zijn bijvoorbeeld internationaal verboden voor ze op het slagveld zijn ingezet. Het Europees Parlement en het parlement van IJsland hebben eerder al resoluties tegen killer robots goedgekeurd.

(Dit artikel verscheen op 8 maart 2017 op de website van De Standaard)

artikel gepubliceerd op 08/03/2017 in Internationaal

Meer artikels in de rubriek Internationaal

23/04/2017
Interview: "De bullebakken moeten eruit"

05/04/2017
Interview: "Maak van het Parlement geen schoothond"

26/03/2017
Wapenembargo Saudi-ArabiŽ: ook Vlaamse export moet verboden worden

25/03/2017
Opinie: Happy Birthday to EU

08/03/2017
Commissie legeraankopen zet achter gesloten deuren licht op groen voor lastenboek

02/03/2017
Groen bedankt vriendelijk voor omstreden fles IsraŽlische wijn

07/02/2017
Opinie: 'Zal Charles Michel een van de vele checkpoints bezoeken die het leven van Palestijnen bemoeilijken?'

25/01/2017
Vreemdelingen het land uit zonder veroordeling

21/01/2017
BelgiŽ heeft geen nood aan wereldburgers

09/01/2017
Opinie: Migratie pak je aan met een koel hoofd en een warm hart

overzicht nieuws - naar de homepagina

 Kamerdebat over de weigering van staatssecretaris Theo Franken om een Syrisch gezin een humanitair visum toe te kennen - 09/12/2016

webdesign PixelShape