Home

"Privacy moet beter beschermd worden in nieuw politiekantoor"

22/02/2017 - persartikel

Groen vraagt om de open balie in het toekomstige politiekantoor te wijzigen. “Om de privacy bij aangifte niet te schenden”, zegt Wouter De Vriendt. “Een terechte bemerking”, reageert de politie.

Op de raad van bestuur van het autonoom gemeentebedrijf voor Grond- en Bouwbeleid (AGGB) merkte Wouter De Vriendt (Groen) de open balie op. “Het was verrassend genoeg alleen door mijn tussenkomst dat men zich gerealiseerd heeft dat er effectief een probleem is”, zegt De Vriendt.

Hij wijst naar de plannen van het toekomstige politiekantoor die maandag werden voorgesteld door burgemeester Johan Vande Lanotte (SP.A), de politie, aannemers THV Democo - Willemen General Contractor, en architectenbureaus De Smet-Vermeulen en Van Acker & Partners. Zij bouwen tegen 2019 een nieuw politiecommissariaat in de Lijndraaierstraat.

“Volgens het plan van het politiekantoor moeten mensen een eerste aangifte doen aan een volledig open balie. Pas
daarna kunnen ze doorverwezen worden naar aparte bureaus. Dat is vragen om problemen. Wie een misdrijf komt melden, en die eerste zinnen uitspreekt, moet kunnen rekenen op privacy in een aparte, geluidsdichte ruimte. Stel je voor dat je slachtoffer bent van een verkrachting of intrafamiliaal geweld en dat moet melden aan een volledig open balie, met andere mensen rondom je heen”, zegt De Vriendt.

De raad van bestuur van het AGGB besloot intussen dat bij de aanvraag tot stedenbouwkundige vergunning de front-office moet aangepast worden om de privacy van de bezoekers te garanderen. Volgens de politie is dit een terechte bemerking.

“Voor men aan de balie komt, moet men om veiligheidsreden eerst een accreditatiesas passeren. De balie is het eerste moment waar er contact gelegd wordt om aangifte doen. In bepaalde contexten is privacy hier inderdaad niet onbelangrijk”, stelt korpschef Philip Caestecker.

De betrokken partners zaten gisteren nog samen om de plannen te bespreken.

“Er is overeengekomen om de afstand tussen twee plekken waar aangifte wordt gedaan te vergroten en akoestische panelen te plaatsen. De bedoeling is dat een normaal gesprek niet gehoord kan worden door omstaanders. Dit moet volstaan om de privacy te garanderen. De balie is ook maar het eerste contact. Van daaruit zal men doorverwezen worden naar waar men effectief aangifte kan doen”, besluit korpschef Caestecker.

(Dit artikel van Dominique Jauqet verscheen op 22 februari 2017 in Het Nieuwsblad)

 

Share/Save/Bookmark

overzicht rubiek Oostende



Kamerdebat over de weigering van staatssecretaris Theo Franken om een Syrisch gezin een humanitair visum toe te kennen - 09/12/2016

webdesign PixelShape