Home

Voor een Autoloze Zondag in Oostende

29/06/2016 - gemeenteraad

In 2015 hielden niet minder dan 42 steden en gemeenten een Autovrije Zondag. Een nieuw record. Daarnaast waren er nog eens 5 lokale acties van organisaties die het aantal locaties aandikten tot 47. Dit jaar mikt de organisatie op 50 steden en gemeenten. Overal zagen we erg veel sfeer en gezelligheid. En op de meest attractieve locaties zagen we érg veel mensen, te voet of met de fiets.

Laten we met Oostende een voorbeeld nemen aan o.a. Lennik, Ham, Kortrijk, Temse en Mechelen in 2015. Al drieëntwintig steden en gemeenten en 2 organisaties lieten weten dat ze in 2016 opnieuw een autovrije zondag zullen organiseren.

Traditiegetrouw is de Autovrije Zondag de hoogdag van de Week van de Mobiliteit. Ook in 2016 loopt deze week van 16 tot 22 september (www.weekvandemobiliteit.be). De Autovrije Zondag is een initiatief van Mobiel 21 vzw in samenwerking met het Netwerk Duurzame Mobiliteit en met steun van de Vlaamse Overheid. Mobiel 21 heeft een uitgebreide expertise in het ondersteunen en begeleiden van Autovrije Zondagen. Ook Oostende zou daarop uiteraard beroep kunnen doen. 

Het succesrecept om de stad/gemeente terug te geven aan bewoners is simpel: straten en pleinen worden autovrij gemaakt. Fietsers, wandelaars, sporters, ouderen en spelende kinderen krijgen vrij spel. Voor lokale besturen en verenigingen is deze ontmoetende zondag de ideale gelegenheid om bewoners echt te bereiken.

Beginnen met één straat is trouwens al een goede start, maar we zijn ervan overtuigd dat Oostende beter kan doen dat dat. Eén autovrije zondag is al voldoende voor een meetbaar effect op de luchtkwaliteit. In het kader van de (inter)gemeentelijke burgemeester-convenanten en klimaatengagementen is dit initiatief bovendien dé manier om burgers bewust te maken van hun eigen rol in het beperken van CO2 emissies. Transport is zo maar eventjes verantwoordelijk voor zo’n 16% van de totale CO2 uitstoot. En diezelfde burgers halen ook persoonlijke voordeel uit actieve verplaatsingen per fiets of te voet. De auto laten staan, betekent immers meer beweging en gezondere lucht tijdens het verplaatsen. Kortom: een gezond lichaam in een gezonde leefomgeving.

Op de gemeenteraad van  27 juni antwoordde het stadsbestuur dat ze het wilden onderzoeken. Maar dit wordt al elk jaar gezegd als reactie op het groene voorstel om mee te doen met Autoloze Zondag…Bovendien werd ons voorstel door de meerderheid weggestemd, behalve door Levi Vermote (SP.A) en Sabine Friedrichs (OpenVLD). Dank aan hen beiden!

 

Share/Save/Bookmark

overzicht rubiek OostendeWouter De Vriendt over Mawda - Terzake 24/05/2018

webdesign PixelShape